Formula za uspjeh


Ovaj članak pišem potaknut jednom raspravom na Facebook-u, u kojoj se ismijavao najpoznatiji hrvatski fotograf, čije ime neću navoditi, ali svi vjerojatno pretpostavljate o kome se radi. Predmet ismijavanja je bio njegov performance prilikom fotografiranja jedne starletice pred ulazom u noćni klub. Dakle, s jedne strane imamo… poznatog fotografa, koji masno naplaćuje svoj rad i pojavljivanje, a za kojeg se ne sjećam kada je snimio zadnju poštenu fotografiju, dok s druge strane imamo hrpu potpunih ili polu anonimusa koji spremno pljuju po njegovom liku i djelu.

Iako, moram biti iskren ne preferiram način rada predmetnog fotografa, niti sam fasciniram njegovim opusom, stao sam u njegovu obranu. Zašto? Zato jer je on uspio, od svojeg je imena stvorio brand i živi od toga.S druge strane imamo vojsku više ili manje dobrih fotografa koji jednostavno to ne uspijevaju. A htjeli bi. I ja bi htio, ali jednostavno ili neznam kako ili nisam dovoljno ambiciozan/hrabar da to ostvarim. Razmišljao sam što je potrebno za uspjeh u bilo kojoj djelatnosti i zaključio sam da kvaliteta treba biti zapakirana u omot drskosti i odlučnosti u namjeri da se uspije. Što je paket kvalitete manji, to omot mora biti jači i veći. Ali sama kvaliteta jednostavno nije dovoljna.

Poznam hrpu kvalitetnih fotografa, koji jednostavno neznaju materijalizirati svoju kvalitetu. Malo je tko toliko dobar (mada ima i takvih) da će uspjeti samom inercijom svojih radova. Treba biti uporan, ne bojati se odbijanja i poraza i stalno gurati naprijed. Ako je potrebno biti i bahat.


Nedavno sam pregledavao website jednog domaćeg fotografa i ostao zadivljen udarnim bannerom na kojem piše „Jedan od najboljih svjetskih wedding fotografa“. Uz to što čovjek zaista dobro radi, takva doza samopouzdanja je gotovo siguran put do uspjeha. Jer samo onaj tko potpuno vjeruje u sebe i svoj rad može za sebe napisati takvo što na svojim osobnim stranicama, pa čak i da je proglašen takvim od nekakve mjerodavne institucije.

Zato, kapa dolje. Mi svi ostali, kvalitetni i manje kvalitetni, trebali bi više gledati u sebe i pitati se što nam nedostaje, nego tražiti mane i pogreške u onima koji su uspjeli. Pljuvanje po njima neće od nas učiniti bolje, a niti uspješnije fotografe.

Slični članci:

Why i love photography?

Your pleasure first

Sviđa vam se ovaj članak? Podjelite ga s prijateljima.

Image credits:
Image: zirconicusso / FreeDigitalPhotos.net
Image: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net
Image: digitalart / FreeDigitalPhotos.net

2 thoughts on “Formula za uspjeh

  1. Svaka ti čast, tekstovi su sve jedan bolji od drugog!

    Keep on going!