Backupirajte se


Sviđa vam se naslovna fotografija? I meni je jako draga, samo postoji jedan problem. Ne postoji u…višoj rezoluciji od ovih 460X307 pixela. Prava šteta, zar ne? Da stvar bude gora, isti je slučaj sa svim fotografijama u ovom članku.Glupo i naivno sam vjerovao da se kvarovi diskova dešavaju nekom drugom i da je “backup” fotografija više gnjavaža nego realna potreba. Kakva greška. Kvarovi računala i HDD-ova se dešavaju češće nego što to mislite, te ukoliko ne radite sigurnosne kopije svojih snimaka, samo je pitanje trenutka kada ćete proći kao i ja ili još puno gore. Ja sam zbog svoje lijenosti izgubio “samo” dvije serije svojih fotografija, ali isto tako je 10 godina fotografiranja moglo otići u dim. I to doslovce.

Zato, ako mogu izabrati jedan savjet koji bi volio da usvojite, to bi bilo da redovito nakon svakog važnijeg fotografiranja napravite i rezervnu kopiju fotografija. Također, nipošto ne smatrajte da su dvije kopije na različitim particijama istog diska dobro rješenje. Nipošto, to je samo mrvicu bolje od ne imanja ničega. Ni dva HDD-a u istom računalu nisu rješenje jer je velika šansa da eventualni strujni udar sprži oba. Također bi želio reći da su specijalizirane opcije spašavanja podataka sa pokvarenih diskova jako skupe i kreću se od nekoliko tisuća, pa do preko 10000 kuna. Vjerujte mi, ne želite razmišljati o tome.

Još prije nekoliko godina izrada sigurnosnih kopija je bila gnjavaža. Prženje na CD-ove ili DVD-ove, svih tih silnih gigabajta nije bilo nimalo zabavno. A ni ti mediji nisu bili potpuno trajno rješenje. Međutim danas, uz postojeće cijene vanjskih HDD-ova koje preko USB-a povezujete na računalo, stvar postaje zaista trivijalna. Postoji hrpa programa koji će umjesto vas sinhronizirati datoteke na dva ili više mjesta svaki put kada dođe do promjene izvorne mape.

Vaše je samo da s vremena na vrijeme spojite taj vanjski disk na računalo i pokrenete sinhronizaciju. Napominjem, da nije pametno držati taj disk stalno spojen na strujnu mrežu i računalo, pošto u slučaju grmljavine ili kvara na električnoj mreži, vjerojatnost serijskog kvara spojenih uređaja je velika.

Koliko daleko želite ići ostaje na vama. Osobno nisam paranoičan, pa smatram da je jedan kvalitetni vanjski disk uz dvije fizički odvojene kopije na samom računalu dostatno rješenje. Ako mislite da to nije dovoljno, prepustite mašti na volju, a u zadnje vrijeme su sve dostupniji i online servisi za pohranu datoteka, što je također zgodna opcija za biti prilično siguran da će vaše fotografije uvijek ostati sačuvane.

Da sam makar bio malo pametniji, te malo manje lijen i danas bi imao ove fotografije. Ovako ih mogu samo gledati u 460X307 rezoluciji.

Zato iz ovih stopa, ako već niste, napravite backup svojih fotografija. Nemojte reći da vam nisam rekao. Sat otkucava…

Slični članci:

JPEG vs. RAW

SLR, da ili ne?

PASM

Sviđa vam se ovaj članak? Podjelite ga s prijateljima.

Comments are closed.