Kompozicija: Final cut


Nakon što smo prošli kroz 10 kompozicijskih pravila, htio bi da se još jednom osvrnem ukratko na svako od njih, pa da izvučemo…konačan zaključak. Pa krenimo ukratko još jednom, a ako se želite podrobnije podsjetiti kliknite na link koji otvara samu lekciju:

1.) Pravilo trećina

Ovo pravilo nam govori da vrlo često nije poželjno smještati glavni motiv u sam centar kadra, jer na taj način on postaje pre monoton i statičan.

2.) Jednostavnost

Manje je više. Nemojte pretrpavati vaš kadar sa gomilom stvari. Na taj način se gubi poruka i utjecaj svake od njih i dobijate kaos i konfuziju.

3.) Pravilo slobodnog prostora


Ako se vaš motiv kreće ili je pozicioniran prema nekom smjeru, onda je dobro ostaviti dovoljno slobodnog prostora ispred njega kako bi se to kretanje moglo i misaono vizualizirati.

4.) Linije

Linije su svuda oko nas. Iskoristite ih kao vodiće kroz vaše fotografije.

5.) Okviri

Dodatno ćete istaknuti vaš glavni motiv ako pronađete način kako da ga uokvirite u kadar.

6.) Simetrija

Naš mozak voli simetriju. Ona je smirujuća i ugodna oku. Iskoristite tu činjenicu i na vašim fotografijama kada je to moguće.

7.) Perspektiva

Pravilo koje vam daje najveću slobodu od svih ostalih. Ne budite lijeni. Istražujte i pokušavajte, jer jedna stvar može biti viđena na 100 načina.

8.) Balans

Jako je lijepo vidjeti izbalansiranu fotografiju. Upotrijebite svoju maštu i pokušajte naći u vašem kadru nešto što dodatno obogaćuje vaš glavni motiv, kako on nebi bio sam, pa samim time i pomalo monoton.

9.) Dijagonale

One mogu biti vidljive ili imaginarne, ali će u svakom slučaju učiniti vaše fotografije efektnijima i oku ugodnijima.

10.) Zlatni rez

Zlatni rez je kraljica kompozicijskih tehnika, a radi se o pokušaju da se na matematički način pokaže ono što je ljudskom mozgu estetski naprivlačnije.

Što reći na kraju. Nadam se da su vam se svidjele ove lekcije i hvala vam na podršci. U svakom slučaju volio bi još više ćuti vaša razmišljanja, komentare ili kritike.
Što se tiće kompozicijskih pravila, bitno je da ih ne shvatite prekruto. Ona postoje i dobro ih je znati, te će svakako unaprijediti vaše fotografije, ali nipošto se nemojte ustručavati izaći van njihovih granica. Jedna fotografija može poštovati više kompozicijskih pravila, a ne mora ni jedno. Zato istražujte, improvizirajte, kopirajte, budite orginalni, nadasve uporni i na kraju ćete ostati iznenađeni kada vidite gdje će vas vaša mašta i kreativnost odvesti.

Ako vam se svidio ovaj članak, podjelite ga s prijateljima. Hvala!!!

Comments are closed.