Kompozicija: Balans


Jedna od težih stvari za postići na fotografiji je njena izbalansiranost. Zašto? Zato jer se balans ne odnosi nužno samo na kompoziciju već i na… odabir motiva, njihov međuodnos, boje, kontrast i još mnogo faktora. Ja osobno volim uz glavni motiv koji želim prikazati, u kadar smjestiti još jedan koji će upotpuniti i izbalansirati fotografiju.


Također, smatram da je dobro izbjeći postavljanje glavnog i pomoćnog motiva na istu stranu fotografije. Time dobijamo kadar koji “naginje” na jednu stranu što je podjednako loše kao i horizont koji visi. Na fotografiji ispod možete vidjeti takav primjer.

Sunce i barka se nalaze na desnoj strani fotografije (barka prebačena u PS-u), čime ona dobija preveliko težište i fotografija nam djeluje u neuravnoteženo. Nasuprot tome, na fotografiji ispod možemo vidjeti originalni kadar sa barkom na njegovoj lijevoj strani, što ga čini izbalansiranim.

Fotografija ispod prikazuje jedan svjetionik na kraju gata i sama po sebi nije loša

Međutim samo dodavanjem jednog dodatnog/glavnog motiva na fotografiju bez obzira koliko on bio vizualno malen, fotografija znatno dobija na težini i dojmu.

Sad pokušajte zamisliti fotografiju iznad samo sa barkom koja se nalazi na istoj poziciji ali bez nasipa. Ne bi išlo, zar ne? Još jedan trik koji volim koristiti je uporaba sunca ili mjeseca u kadru uz glavni motiv, kako bi se cijeli kadar izbalansirao. Tu tehniku možete vidjeti u sljedeća dva primjera:

Još jedan efektan trik je korištenje male dubinske oštrine kako bi se pomoćni/balansirajući motiv smjestio u pozadinu. Da vidimo kako to izgleda:

Na primjerima iznad možete vidjeti kako veći dio kadra koji je u “blur-u” uspješno balansira i nadopunjuje glavni motiv koji je u fokusu. Kombinacija ima mnogo, potrebno ih je istraživati i tražiti svoju savršenu kombinaciju.

Pogledajte dobro tri primjera iznad. Mislim da nema velike filozofije i da je sve jasno na prvi pogled. Ako ipak nije pogledajte donju ilustraciju. Fotografije su nastale na različitim kontinentima u nekoliko godina razmaka sa totalno drugačijim motivima, pa su opet toliko kompozicijski identične da je to fascinantno. Ne želim sada totalno marginalizirati svoj rad pa reći da je to baš toliko jednostavno postići ali isto tako tvrdim da se ne radi ni o atomskoj fizici, te sam siguran da uz malo truda i volje SVATKO može raditi korektne i efektne fotografije.

Prijašnje lekcije:

1.) Pravilo trećina

2.) Jednostavnost

3.) Pravilo slobodnog prostora

4.) Linije

5.) Okviri

6.) Simetrija

7.) Perspektiva

Ako vam se ovaj članak sviđa, podjelite ga sa svojim prijateljima.

Comments are closed.