Kompozicija: Perspektiva


Nekoliko najčešćih savjeta koje dajem svima vezano uz fotografiju su “istražujte”, “ne budite lijeni” i “ne budite dosadni”. Sad se sigurno pitate kako da ne… budemo dosadni kada nam iz dana u dan ponavljaš kompozicijska pravila kojih bi se trebali držati? Da, ali ne uvijek i nekad upravo suprotno. Ponekad čak i poštujući pravila ulazite u istraživanje i igru, što je prvi korak prema tome da vaše fotografije ne izgledaju kao da ih je napravila “mala Mare s trećeg kata”.


Ono što može najviše izdvojiti vašu fotografiju od hrpe sa sličnim ili istim motivom je perspektiva. Perspektiva je vaše idealno i najbolje fotografsko igralište, samo nemojte biti lijeni i ne bojte se istraživati. Određeni motiv možete fotografirati tako da budete ispred njega i to je ono što je najčešće. Ali isto tako taj isti motiv možete fotografirati odozgo, od ispod, sa lijeve i desne strane. Broj kombinacija i mogućih kuteva je gotovo beskrajan.

To će naravno vrlo često zahtjevati više truda, pa tu nastupa ono “ne budite lijeni”. Vrlo često sam fotografirao u skupini fotografa i uvijek sam nastojao bježati iz te skupine. Kakav je smisao imati iste fotografije kao svi ostali. Naravno, uvijek bi bio čudno posmatran od strane istih dok bi u nekom neprirodnom, ležećem ili “opasnom” položaju hvatao određeni kadar. Ali nikad me nije zanimalo što drugi misle dok ja fotografiram. Ne dajte se uklopiti u kalupe razmišljajući “neću se isticati”, jer se onda ni vaše fotografije zasigurno neće isticati.

Ova fotografija iznad je nastala na jednoj rally utrci, gdje sam doslovce ležao tik pored ceste sa svojim 10-20mm objektivom u želji da uhvatim malo drugačiji kadar. Naravno da je bilo prašnjavo, pa čak i pomalo opasno ali da se nisam u to upustio, dobio bi samo još jednu klasičnu rally fotografiju. Ovako sam uspio dobiti nešto drugačije.

Zapamtite da će neobične perspektive vrlo često dati vašim fotografijama onaj “woow, pa kako” faktor. S pravom perspektivom vašem motivu možete dati dodatnu dimenziju, možete ga učiniti monumentalnijim, nježnijim, strašnijim ili što god vi to poželite. Zato, igrajte se, istražujte i ne budite lijeni.

Prijašnje lekcije:

1.) Pravilo trećina

2.) Jednostavnost

3.) Pravilo slobodnog prostora

4.) Linije

5.) Okviri

6.) Simetrija

Ako vam se ovaj članak sviđa, podjelite ga sa svojim prijateljima.

6 thoughts on “Kompozicija: Perspektiva

  1. Franjo Dvoranic says:

    Izvrsno. Hvala na trudu!

  2. Hvala na podrsci. Sve je lakse kad znas da uistinu nekome pomaze to sto radis. Upravo zbog toga se jako veselim komentarima poput vasega. Dobro svjetlo zelim :-)

  3. Tomislav s njuza jelte :-)
    Čisto da dam do znanja da se prati i dalje.

  4. Odlično, hvala. Možda dodati školu i savjete kako slikati oblake, tj. kako dobiti izgled oblaka kao na slici 2, npr…