Kompozicija: Simetrija


Naša mala škola kompozicije ide dalje. Iza nas je pet lekcija, pa da se ukratko…podsjetimo:
1.)Pravilo trećina koje nam govori kako smjestiti naš motiv u kadar.
2.)Pravilo jednostavnosti koje nam ukazuje da je manje ponekad više.
3.) Pravilo slobodnog prostora koje objašnjava gdje ostaviti slobodan/aktivan prostor u odnosu na glavni motiv.
4.) Linije na fotografiji i kako ih koristiti.
5.) Okviri , kako, zašto i gdje ih koristiti.

Danas je na redu:

6.) Simetrija

Simetrija je nešto što je našem oku jako ugodno vidjeti. Mi jednostavno volimo vidjeti kada su stvari idealno posložene i kada odgovaraju jedna drugoj. Kako i nebi kada je čak i naše tijelo gotovo potpuno simetrično. Simetrija može biti vertikalno ali i horizontalno postavljena, za što posebice možemo iskoristiti refleksije.

Ali, nemojmo se zavarati. Koliko god da priroda teži savršenstvu, ona ipak malo više voli postići to savršenstvo kroz raznolikost, pa ćete zapravo vrlo rijetko u prirodi naći potpunu simetriju. Ljudi su ti koji stvaraju simetriju, ponajviše kroz građevine i druga dostignuća naše civilizacije.

Prilikom svake šetnje kroz vaše gradove ćete pronaći mnogo simetričnih prizora koje uz malo pažnje prilikom kadriranja možete lijepo pretočiti u vaše fotografije. Ako je neki arhitekt kao osnovnu misao vodilju prilikom projektiranja neke građevine imao simetriju, onda bi bilo lijepo da i fotografija te građevine to prikazuje. Naravno, svako pravilo je podložno kršenju pa tako i ovo, ali moj osnovni savjet je :Ako je nešto simetrično, onda to tako i prikažite.

U nastavku pogledajte neke od mojih simetričnih fotografija:

Budite darežljivi, podjelite ovaj članak s prijateljima. Hvala!

Comments are closed.