Kompozicija: Linije


Linije se nalaze svuda oko nas, gotovo ih je nemoguće izbjeći. Zašto ih onda nebi iskoristili da obogate naše fotografije? One nam mogu tako krasno pomoći da… manipuliramo sa gledateljima. Naravno, ovo „manipuliramo“ nemojte gledati kao nešto negativno, već linije shvatite kao nabolji vodič kroz fotografiju. Ako ih naučite koristiti, one će gledateljevu pažnju odvesti točno tamo gdje vi to želite.


Naš mozak ih jednostavno obožava pratiti, želi vidjeti što se nalazi na kraju. I upravo to ih čini našim najačim oružjem. Ali pazite, linije mogu raditi i protiv nas, jer mogu i odvoditi van fotografije što ne želimo. Postoje dvije osnovne vrste linija: horizontalne ili vertikane i dijagonalne. Horizontalne ili vertikalne nam mogu poslužiti u statičnim scenama i uglavnom dijele kadar na dvije zone interesa. Dakle, one ne spajaju nego razdvajaju.

Nasuprot njima, dijagonalne linije su dinamične, one spajaju točke interesa vodeći naše oko ili jednostavno zaokupljuju njegovu pažnju svojim izgledom. Postavite vaš motiv (koliko god bio malen) negdje pred kraj vodeće linije i možete biti sigurni da neće ostati neprimjećen.

Jedna stvar na koju morate obratiti pažnju je da linije ne bi smjele voditi van fotografije, trebale bi se gubiti negdje na obzoru ili voditi do vašeg glavnog motiva, a nikako ne dozvoliti da izađu vani i tako maknu pažnju sa vaše fotografije. Linije su posvuda, one su korisne i zabavne. Aparat u ruke i igrajte se s njima.

Slobodno pošaljite na mbeovic@gmail.com neku vašu fotografiju u kojoj ste koristili linije kao kompozicijski element, a u nastavku uživajte u mojim radovima.

Prijašnje lekcije:

1.) Pravilo trećina

2.) Jednostavnost

3.) Pravilo slobodnog prostora

Ako vam se ovaj članak sviđa, podjelite ga sa svojim prijateljima.

4 thoughts on “Kompozicija: Linije

 1. Poštovanje

  sa uživanjem pratim Vaš mali serijal o pravilima i zakonitostima u fotografiji. Vrlo jednostavno, pristupačno i svima koji ulaze u svijet fotografije, neophodno potrebno. Sve čestitke.
  Fotografijom sam se počeo baviti tek prije par mjeseci, recimo, silom prilika. Morao sam malo usporiti i “spustiti loptu na zemlju”. Trenutno me zanima spajanje “novog i starog”, odnosno, stari objektivi na novom tijelu, čisto amaterski, granične situacije (tako će i ostati)

  U želji da nastavite to što ste započeli, veliki pozdrav Ivan.

 2. Hvala. Upravo me komentari kao vas poticu da nastavim s pisanjem. Ljepse je kad znas da nekome zaista pomazes.

 3. Oooo, pa to je Lončar na brdskom biciklu u Jasci!

 4. Slažem se s Ivanom, baš lijepo napisano i razumljivo za svakoga. Čitajući Vaše lekcije, sama fotografija se ne čini toliko kompliciranom kao što je. Mislim da je upravo stavljanje fotografija za primjer (dobrih i loših) nužno da bi se tekst shvatio u potpunosti.

  Hvala.