Kompozicija: Pravilo slobodnog prostora


Iza nas su dvije lekcije iz male škole kompozicije, pa da se… malo podsjetimo:
1.)Pravilo trećina koje nam govori kako smjestiti naš motiv u kadar i

2.)Pravilo jednostavnosti koje nam ukazuje da je manje ponekad više.


Danas krećemo dalje. Kada fotografiramo moramo biti svjesni što je naš motiv i kakvu poruku želimo poslati s fotografijom. Da li želimo prikazati mir i balans ili napetost i dinamiku? O tome će uvelike ovisiti kompozicija našeg kadra, odnosno pozicioniranje motiva unutar istoga.
Ljudski um voli anticipirati, predviđati nešto što će se u neposrednoj budućnosti dogoditi, a fotografija, iako na oko statičan medij, vrlo često služi toj svrsi pa stoga imamo i :

3.) Pravilo slobodnog prostora (Rule of free space)

Bez obzira dali se radi o pokretnom ili statičnom motivu, jako je bitan prostor koji ćemo ostaviti ispred ili iza njega ovisno o njegovoj orjentaciji.

Na fotografiji iznad vidimo jednu noćnu scenu na plaži, gdje dvije osobe sjede uz more i uživaju. Vidljivo je da je njihova orjentacija prema lijevoj strani kadra i upravo je to ono što smeta. Preblizu su rubu fotografije i nismo ostavili dovoljno aktivnog prostora ispred njih kako bi naš mozak mogao zaokružiti priču. Prostor iza njih ne služi gotovo ničemu jer mi uporno gledamo fotografiju s lijeva na desno, dolazimo do osoba i onda zbog njiihove orjentacije pokušavamo pratiti njihove poglede i udaramo u rub fotografije. Kako to izbjeći?

Jednostavno, osobe zbog njihove orjentacije moraju biti na desnoj strani kadra što nam omogućava da isčitamo gotovo cijelu fotografiju s lijeva na desno do njih i onda se tu zaustavimo i sagledamo fotografiji kao jednu izbalansiranu cjelinu.

Još jedan primjer koji treba izbjegavati. Gotovo uvijek je potrebno ostaviti aktivan, slobodan prostor ispred objekta koji se kreće jer mi prirodno uvijek pokušavamo gledati prema naprijed.

Motiv je postavljen na pravo mjesto i ima dovoljno prostora ispred njega za kretnju.

Sada imamo još brže kretanje uhvaćeno panning tehnikom, što automatski donosi više dinamike u fotografiju. Opet, ostavljanjem slobodnog prostora ispred biciklista ne možete pogrješiti.

Međutim, pošto je težište fotografije na dinamici i imamo zanimljiv panning efekt iza bicikliste, također nije loše rješenje ostavljanje više prostora iza njega upravo kako bi se naglasila brzina i dinamika. Dakle, nijedno pravilo ne treba gledati kao nešto nepromjenjivo jer vrlo često smisleno kršenje pravila donosi još bolje i zanimljivije rezultate.

Ova fotografija je odličan primjer za to. Ostavljanjem praznog prostora bez dodatnog motiva, dobili bi upravo to, prazan prostor. Ovako, kao da isčekujemo što ili tko se nalazi iza čoška. Imamo osjećaj kao da će pištolj izići van fotografije što je jako efektno.

Još jedan primjer „kršenja“ pravila. Ali ovaj put to je u potpunosti opravdano kako bi se dočarala brzina, dinamika i adrenalin.

Zato dragi moji, naučite pravila kompozicije da bi ih znali kršiti, kako bi dobili još zanimljivije i efektnije fotografije.

Ako vam se ovaj članak sviđa, podjelite ga sa svojim prijateljima.

4 thoughts on “Kompozicija: Pravilo slobodnog prostora

 1. Sve pohvale autoru texta. Sam onastavitako jer ovako dobrih clanaka se neda bas nac na netu…

 2. Tomislav Car says:

  Kaj rec, svakim danom sam sve vise fasciniram time kaj (dobro) pises
  iz dana u dan. Sve cekam kad ce te pustit entuzijazam pa ces imat neku
  vremensku rupu, ali nemoj, zezni me. :-)

 3. Evo da ti ja čestitam na razumljivim tekstovima koji svakom početniku mogu
  uveliko pomoći da radi upravo ono što si nekoliko puta ponovio: uspješno
  krši pravila! :-)
  Moj prijedlog je da te tekstove sakupiš, sklopiš jedan pdf sa sadržajem i
  postaneš legenda…

  Pozdrav!

  P.S. Nadam se da ćeš ostati dobar s vremenom i s iščekivanjem čekam nove
  članke! :-))

 4. Svi članci su super! ;)

  Jedan mali prijedlog – u današnje doba gotovo svi koriste 1024px+ širinu
  monitora, i bilo bi dobro da web stranica bude prilagođena toj
  rezoluciji. Na taj način bi i fotografije na stranici mogle biti malo veće.

  Vezano za paning tehniku http://www.mirkobeovic.com/hr/faq/article/99/
  Možda bi bilo dobro da se članak nadopuni preporukama koliko bi
  otprilike trebalo biti vrijeme ekspozicije da se postigne željeni
  rezultat. Možda par primjera fotki iz prakse.