10 za ispod 20$ (3/10)


U ovom serijalu kratkih recenzija obradit ću 10 po mom mišljenju jako korisnih fotografskih „gadgeta“ čija je cijena do maksimalnih 20ak US dolara. Svi mi znamo da je fotografija jako skup hobi i da kvalitetni djelovi fotografske opreme koštaju od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća dolara. Međutim, to ne znaći da se određeni korisni proizvodi ne mogu naći i za……mnogo manje novaca. Naravno da se ne radi o proizvodima namjenjenim teškoj profesionalnoj eksploataciji, premda bi neki zasigurno mogli bez problema odrađivati posao koji rade njihovi višestruko skuplji blizanci.

Zašto baš 20$? Jer je 20$ negdje oko 115 kuna, pa čak i ako platite poštarinu (premda ih uglavnom možete naći kao free shipping) još uvijek ostajete ispod 160kn za koje prema važećim carinskim zakonima niste dužni plaćati nikakva davanja. A sve stoga jer ciljano želim potaknuti sve vas da ne zazirete od kupovine preko interneta koja je gotovo apsolutno sigurna i pouzdana, a isti ovi proizvodi u lijepoj našoj (ako ih uopće nađete) bi koštali makar duplo više više nego na eBay-u ili Amazon-u.

Danas je na redu jedan naoko jednostavan ali zato vrlo koristan proizvod:

3.) Flash difuzor (13$)

Veliki broj ljudi koristi bljeskalice ugrađene u fotoaparatima kao da nemaju nikakvog drugog izbora. Zapravo sa vrlo malo znanja i ulaganja mogu se dobiti znatno bolji rezultati. Direktno eksponiranje bljeskalicom u objekt snimanja uvijek moramo pokušati izbjeci, pa čak i po cijenu dizanja ISO vrijednosti i dobivanja više šuma na fotografijama. Još uvijek je to prihvatljivije nego oštre sjene, efekt crvenih očiju i isprano lice modela kojem direktna bljeskalica ubije svaku teksturu i trodimenzionalnost. Što nam onda preostaje ako nemamo dvoljno ambijentalnog svjetla za korektnu ekspoziciju. Ukoliko je daljnje dizanje ISO vrijednosti, produžavanje vremena ekspozicije i otvaranje blende nemoguće, a ne možemo ni pojačati ambijentalno svjetlo onda kao krajnja mogućnost ostaje bljeskalica.


I tu na scenu stupa proizvod koji danas predstavljam. Radi se o Lumiquest-ovom difuzoru koji je namjenjen za univerzalnu uporabu na vašim fotoaparatima. Njegova svrha je da omekša svjetlo koje dolazi iz bljeskalice i tako omogući dobijanje mnogo kvalitetnije fotografije. Fotografsko je pravilo da što je veći izvor svjetla, ono će biti mekše i oku ugodnije. Zbog toga profesionalci koriste velike soft box-ove i kišobrane. Bljeskalice u kamerama su jako male i zbog toga je njihovo svjetlo doslovce užasno. Ovaj mali difuzor neće učiniti svjetlo savršenim ali će ga znatno poboljšati.

Dosta bolja situacija je ako imate zasebnu bljeskalicu koja se montira na fotoaparat. Prvi razlog je što su zasebne bljeskalice površinski veći izvor svjetla pa samim time daju nešto mekše svjetlo, a drugi i mnogo važniji je što dodatnu bljeskalicu možete usmjeriti u bijeli zid ili plafon te tako svjetlo znatno omekšati što će dati neusporedivo bolje rezultate od direktnog eksponiranja. Međutim, vrlo često u blizini nemamo nikakvu bijelu površinu od koje bi odbili svjetlo ili je bljeskalica preslaba da bi optimalno osvjetlila model. Tu opet na scenu stupa difuzor svjetla koji se montira na bljeskalicu i tako opet povečavajući površinu izvora svjetla daje mekše i mnogo ugodnije svjetlo. Priložena fotografija jasno pokazuje da je uz samo malo znanja i tehnike moguće dobiti mnogo ljepše rezultate. Ovaj difuzor proizvodi Opteka i cijena mu je oko 13$.

Ako mislite da bi ovaj članak mogao biti zanimljiv i vašim prijateljima molim vas da pritisnite “like” ili da ga podjelite s njima. Hvala :-)

2.) Univerzalna zaštita od kiše (5$)


1.) Neewer 5u1 reflektor svjetla (13$)

Opširnu recenziju prijašnjih proizvoda možete naći u starijim postovima.

7 thoughts on “10 za ispod 20$ (3/10)

 1. Fora. No ako smijem bocnuti, bilo bi lijepo da navedes tocni model te
  dzidze i link na stranicu proizvodjaca:
  http://tinyurl.com/ck9tmsx

  A ovaj im je super:
  http://opteka.com/images/products/detail/BEAUTIDISH_ALT.jpg
  :)))
  Odlican. Ok, ne vidis nis kroz aparat, ali ublazi svjetlo masu.

 2. Evo, naruceno. :)
  Hvala Mirko.
  Pa se javim(o) kad stigne i natakarimo na flash.

 3. poz
  super clanak al i dalje ne vidim link na difuzor za bleskalice s aparata kao st oje na prvoj slici. ovo sve ostalo vodi na difuzore za dodtne bleskalice sto me ne zanima jer nemam dodatnu bljeskalicu :(
  ako moze link na difuzor s prve fotke
  hvala