10 za ispod 20$ (2/10)


U ovom serijalu kratkih recenzija obradit ću 10 po mom mišljenju jako korisnih fotografskih „gadgeta“ čija je cijena do maksimalnih 20ak US dolara. Svi mi znamo da je fotografija jako skup hobi i da kvalitetni djelovi fotografske opreme koštaju od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća dolara. Međutim, to ne znaći da se određeni korisni proizvodi ne mogu naći i za……mnogo manje novaca. Naravno da se ne radi o proizvodima namjenjenim teškoj profesionalnoj eksploataciji, premda bi neki zasigurno mogli bez problema odrađivati posao koji rade njihovi višestruko skuplji blizanci.

Zašto baš 20$? Jer je 20$ negdje oko 115 kuna, pa čak i ako platite poštarinu (premda ih uglavnom možete naći kao free shipping) još uvijek ostajete ispod 160kn za koje prema važećim carinskim zakonima niste dužni plaćati nikakva davanja. A sve stoga jer ciljano želim potaknuti sve vas da ne zazirete od kupovine preko interneta koja je gotovo apsolutno sigurna i pouzdana, a isti ovi proizvodi u lijepoj našoj (ako ih uopće nađete) bi koštali makar duplo više više nego na eBay-u ili Amazon-u.

Danas je na redu jedan naoko jednostavan ali zato vrlo koristan proizvod:

2.) Univerzalna zaštita od kiše (5$)

Koliko puta mi se samo desilo da nisam uspio nešto snimiti jer je u tom trenutku padala kiša, ili sam već bio vani a kiša je počela. Opće poznato je da moderni fotoaparati prekrcani elektronikom ne vole kišu i vlagu. Ma kako god bili „weather sealed“ nikome nije ugodno držati opremu vrijednu nekoliko tisuća eura izloženu kiši, prašini ili kapljicama morske vode koju raznosi olujni vjetar.

Upravo tada je najbolje vrijeme da iz svog super ruksaka izvućete ovu univerzalnu zaštitu od kiše i zaštitite svoj fotoaparat, te potom bezbrižno nastavite snimati. Zbog svog dizajna pogodan je za bilo koji SLR aparat, pa čak i ako je na njega montiran externi blic. Upravo to mu je i jedna mala mana jer na žalost ne postoji verzija bez prostora za blic a ja osobno rijetko kad koristim blic za ovaj tip fotografije pa onda taj prostor samo visi okolo bez ikakve svrhe.

Materijal od kojeg je izrađena ova zaštita je dosta kvalitetna plastika koja se neće raspasti nakon nekoliko korištenja a posebno me vesele i dva rukava koji su predviđeni za ruke tako da je pristup svim komandama aparata besprijekoran. Sve u svemu postoje sitnice koje bi trebalo doraditi da ovaj proizvod bude zaista idealan, odnosno trebalo bi ponuditi više verzija za različite potrebe ali i ovako mogu slobodno reći da će ovaj proizvod zasigurno ispuniti svoju funkciju i omogućiti vam da bezbrižno fotografirate bez obzira na vremenske uvjete što je na kraju krajeva i najvažnije.

Kad uzmemo u obzir cijenu koja se kreće od 2-6 dolara, ovisno o ponuđaću jasno je da se radi o proizvodu kojeg bi bilo grijeh ne imati pa makar ga upotrijebili samo jedanput godišnje.

1.) Neewer 5u1 reflektor svjetla (13$)


Opširnu recenziju ovog proizvoda možete naći u prijašnjem postu.

Ako vam se sviđa ovaj članak, slobodno pritisnite “Like” ili ga podjelite s prijateljima. Hvala :-)

2 thoughts on “10 za ispod 20$ (2/10)

  1. Mirko, prije svega pohvale na ovoj temi ispod 20 USD-a.
    već sam par stvari naručio, a posebno me interesira ova zaštita od kiše.
    Imaš neki direktni link na ebay-u oko istoga?
    Zahvaljujem.

    • Hvala na pohvalama. Ja je imam i mogu reći da odlično služi svrsi. Treba malo paziti na par detalja ali sve u svemu “must have” gadget za svakog fotografa.