Volim Canon “Zapis Zivota”

Najbolje stvari često nastanu slučajno.


Danas sam primio obavijest da je moja fotografija “Prilaz izgubljenom blagu” odabrana među 30 najboljih, a između preko 3000 pristiglih fotografija u natječaju koji je organizirao Canon Hrvatska, a povodom 20-e godišnjice EOS sistema. Važno je i napomenuti da će tih 30 odabranih fotografija činiti postav izložbe “Zapis života” koja će se održati u Sveučilišnoj nacionalnoj biblioteci Zagreb. Svečana ceremonija otvaranja, a važno je i napomenuti također i proglašenja 3 najbolje fotografije, održati će se 26.09.2007. godine u 19 sati. Nagrada za najbolju fotografiju je…

… Canon D1 Mark III fotoaparat, koji je vjerujem san mnogih fotografa.
Po mom skromnom mišljenju gotovo sve od odabranih fotografija podjednako zaslužuju prvo mjesto, a samo će trenutačno raspoloženje žirija, te naravno raspored zvijezda na nebu donijeti i stvarne pobjednike. Za mene osobno, već je i velika čast što je moja fotografija odabrana između njih preko 3000 pristiglih, te što sam dio te ekipe sjajnih fotografa, a pošto ih dosta i osobno poznam, usudim se reći i sjajnih ljudi. Moje čestitke pobjedniku, pa makar to bio i ja:-) Ljudski se nadati, zar ne ?
Više o natječaju, te ako želite pogledati galeriju fotografija, možete pronaći na službenim stranicama, a sada nešto više o samoj fotografiji.

Kao što sam već dao i naslutiti za nastanak ove fotografije, dobrim djelom je zaslužna i sreća, a to je po meni još jedan dokaz zašto toliko volimo fotografiju. Uvijek je spremna da nas iznenadi i podari nam najbolje uratke tamo i kad se najmanje tome nadamo.
Na samom početku svog posjeta mitskom gradu Petri (o samom gradu i fotografije istog možete pronaći u arhivi članaka), šetao sam se sa svojom 20-kom i EF17-40F4L objektivom. Kako uvijek običavam po vedrom danu imati polarizator na objektivu, bio je i tada. Pošto je bilo dosta prašine, između zanimljivih kadrova držao sam aparat u ruksaku na leđima. Tako sam i ušao u duboki kanjon koji vodi prema samom gradu, te famoznoj riznici. Odjednom sam čuo topot konjskih kopita iza sebe i krenuo sam vaditi aparat iz ruksaka. Kad sam ugledao polarizator na objektivu počeo sam ga skidati, pošto je kanjon dosta mračan i ne vidi se nebo u kadru.

Topot je bio sve jači, i kad je polarizator bio na pola odšarafljen iza stijene pojavila se prekrasna bijela životinja koja je vukla kola. Vremena za skidanje polarizatora kao ni za namještanje postavki na aparatu nije bilo. Instinktivno sam podignuo aparat, skoro ni ne gledajući kroz tražilo, a kamoli razmišljajući o kompoziciji i pritisnio okidač. Sve se desilo kao u jednom, gotovo filmskom trenutku. Pri samom gledanju na LCD aparata znao sam da sam napravio odličnu fotografiju ali cijela njena čar je došla do izražaja pri gledanju na ekranu mog PC-a. Tada sam znao da sam napravio vrhunsku fotografiju.

Svjetlo u razigranoj grivi.


Upravo je nedostatak vremena za namještanje postavki, te greškom ostavljeni polarizator ovoj fotografiji donio elemente koji je izdvajaju od mase sličnih koje sam fotografirao. Fantastična igra svjetla u razigranoj konjskoj grivi, svjetlosne refleksije na okolnim stjenama, konjske noge koje su u isto vrijeme savršeno oštre i zblurane zbog pomaka, čine ovu fotografiju jednom od meni najdražih i najposebnijih. Da sam imao vremena za namještanje, skinio bi polarizator, vjerojatno bi ISO stavio na 800 te bi mi vrijeme ekspozicije bilo oko 1/200 ili kraće. Na moju sreću, u tom slučaju nebi imao ništa više od tehnički korektne fotografije zanimljivog mjesta.

Greškom do savršenstva.

14 thoughts on “Volim Canon “Zapis Zivota”

 1. Super mi je opis fotografije kao i sama fotografija. Zelim joj puno srece na volim canon natjecaju i nadam se da cemo se vidjeti u srijedu.

 2. Hvala puno. Meni osobno tvoja je u top 3 kako god okrenio. Zaista je magicna i mislim da ces imati veliki razlog za veselje u srijedu. Ako sam u pravu, placas cugu :-) Ako stignem od obaveza dolazim sigurno. pozz.

 3. Ma vidio sam fotografiju, jos i prije nogo imadoh aparat. Nisam im’o pojma kako se to radi. Sada, kao nešto znam, ali ovo je za mene savršenstvo. Istina, dobro si i sam rekao, greškom do savršenstva, i pitam se da li se ovakve prilike dešavaju dva puta? Dobro bi bilo, onda bi mogli da gledamo vrlo dobre fotografije. Čestitke na Mark III. Čestitke za fotografiju, za umijeće, i pozdrav na kraju.

 4. Hvala Adi ali cini mi se da si jedan dio krivo shvatio :-) Mark III nije moj, barem ne jos ;-) Fotografija je usla u top 30 izmedu njih 3000. Hvala jos jednom.

 5. Čestitke!

 6. Hvala Nati.

 7. Aha, da da, nisam ipak dobro shvatio. Ok je. Ma ajde, i ako bio i ne bio. Mislim, III je III, al ako se ne desi, ne treba zaliti, fotografija je za svjetsku izložbu, a ako se desi, da ga dobiješ tim bolje. Ajde, pozdrav još jednom, i sretno među 30.

 8. Hvala :-) Nada umire posljednja. Pozdrav.

 9. Da, ova fotka ti je odlična.
  A nisi ni ti bio loš jučer na Jarunu ;)

 10. Heh :-) Hvala. Što si i ti bila tamo ili?

 11. Da si bacio oko na moj blog, vidio bi da sam bila na hipodromu :P
  Eh, da sam mogla biti na dva mjesta odjednom ;)
  Vidjeh te na TVu i to u vijestima :D

 12. Shame on me :-) Idem odmah vidjeti. A ha, to.Mislio sam da je bilo prekratko da bi netko skuzio o kome se radi. Izgleda da sam se prevario :-)

 13. Eh, pa mogao si baš i neki komentar ostavit :P

 14. Mirko, iskreno uzivam u tvojim fotkama. Savjeti, tips and tricks su i vise nego pozeljni.

  Keep up the good work.

  Davor