Lincoln memorial


Pošto je ljeto vrijeme užitka, kupanja i godišnjih odmora, nadam se da ćete mi oprostiti trenutačnu lijenost u objavi novih postova. Neke atraktivnije stvari čuvam za 9. mjesec, a za ovaj put sam pripremio još jedno kratko prisjećanje na Washington D.C. Jedan od mnogih memorijalnih centara koji se nalaze u tom gradu je i onaj Abrahama Lincolna,…

američkog političara i 16. po redu predsjednika USA. Njegova najveća zasluga je konačno zaustavljanje ropstva i pobjeda nad Konfederacijom, koju su sačinjavale južnjačke zemlje. Još kao dječak, odlučio je posvetiti svoj život borbi protiv robovlasničkog sistema.

Prvo kao član kongresa, a potom i kao US predjesdnik, žestoko se bori protiv robstva, a pogotovo njegova širenja na sjever. 1854. godine u svom glasovitom govoru napada dogovor o širenju robstva na sjeverozapad zemlje. Iste godine sudjeluje i u osnivanju Republikanske stranke, te kao njezin kandidat, godine 1860., postaje 16. po redu US predsjednik.

Izbor istaknutog borca protiv robovlasničkog sistema na čelo države, izazvao je pobunu u južnjačkim krajevima, čijih se 7 saveznih država ujedinjuje u konfederaciju i pod vodstvom Davisona Jeffersona kreću u rat za otcjepljenje. Jug gubi rat, što Lincolnu dodatno osnažuje pozicije, te ga ponovno 1864. biraju za predsjednika.

Međutim, godinu dana poslje, Abraham Lincoln je ubijen u atentatu koji je izveo projužnjački fanatik John Wilkes Booth. Atentat je izveden u Ford Theatru, 16.04. 1865. godine, jednim kobnim hicem u glavu.

Iako ga je njegova borba za prava svih ljudi stajala života, njegovo ime će zauvijek ostati upisano u američku povijest kao jedno od najvećih i najznačajnijih. Upravo stoga je i Martin Luther King, 28. 08. 1963. godine, svoj glasoviti “I Have a dream” govor izveo upravo na vrhu stepenica koje vode u prekrasni Lincoln memorijal.

4 thoughts on “Lincoln memorial

 1. Bok Mirko! Kako si?

  ****Male pogreske s datumima****

  Pozdrav iz Washingtona!! -Kelly

  Prvo kao član kongresa, a potom i kao US predjesdnik, žestoko se bori protiv robstva, a pogotovo njegova širenja na sjever. 1954. ***1854**** godine u svom glasovitom govoru napada dogovor o širenju robstva na sjeverozapad zemlje. Iste godine sudjeluje i u osnivanju Republikanske stranke, te kao njezin kandidat, godine 1960., ***1860**** postaje 16. po redu US predsjednik.

 2. Bok :-) super, ti?
  Hvala na ispravkama. Ne znam kako mi je to promaklo :-)

 3. I ja sam super. Ja sam zaboravila da ti kazem – as many photographs of the Lincoln Memorial as I have seen, I have never seen anything like these ones you have taken! The wide angles and sky make it look so surreal. Prekrasno!! Svaka cast jos jednom!!

  Cao,

  Kelly

 4. Hvala najljepsa Kelly. Dan je bio zaista prekrasan. Dali stizes u Hrvatsku? Pozdrav.