Tošo Dabac (1907.-1970.)

Tošo Dabac (Nova Rača, 1907. – Zagreb, 1970.) – hrvatski fotograf priznat u svijetu, jedan je od osnivača i glavnih predstavnika tzv. Zagrebačke škole umjetničke fotografije.


Rođen je u Novoj Rači kraj Bjelovara. Krsno ime mu je Teodor Eugen Maria Dabac. Osnovnu školu završio u Novoj Rači. S obitelji preselio se u Samobor. Pohađao je Kraljevsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Radio je za “Fanamet film” i MGM ured u Zagrebu kao prevoditelj i osoba zadužena za odnose s javnošću. Uređivao je časopis “Metro-Megafon”.

Prvi dodir s fotografijom 1924. imao je kod školskog kolege Ivice Sudnika iz Samobora. Prva njegova sačuvana fotografija je panorama Samobora potpisana i datirana 7. ožujka 1925. Jedan je od osnivača i glavnih predstavnika tzv. Zagrebačke škole umjetničke fotografije.

Nositelj je socijalnog smjera u fotografiji. Snima život ulice, prosjake, ljude iz naroda, sajmišta, procesije i putujuće cirkusante (ciklusi Bijeda i Život ulice, 1932.- 1935.) Slijede ciklusi portreta, folklora, životinja, arhitekture, krajolika i kulturnih spomenika na kojima radi do kraja života.


Još od tridesetih godina 20. stoljeća, sudjelovao je na niz izložbi u zemlji i inozemstvu (Prag, Philadelphia, Luzern, Antwerpen, Beč, Ljubljana, Frankfurt, München, New York) u društvu tada najznamenitijih svjetskih fotografa. Jedna od najznačajnijih nagrada je iz 1938. za najbolju fotografiju mjeseca (Camera Craff).

Imao je veliku čast biti član “Photographic Society of America”. Godine 1951. dobio je titulu majstora fotografije. Ukupno je uslikao oko 200 000 fotografija, najviše u gradu Zagrebu.

Privatna zbirka s njegovim radovima (Arhiv Tošo Dabac) otvorena je u Zagrebu 1980.* Text from Wikipedia, the free encyclopedia.

One thought on “Tošo Dabac (1907.-1970.)

  1. Taj čovjek je stvarno legenda, zbog njega naprosto obožavam street life fotografiju i dokumentarnu fotografiju općenito.