Inspirational: Ronan Carrein, Ireland


Rijetko kad me nešto toliko fotografski oduševi, da poželim i sam tako. Sasvim slučajno, kako to već u životu obično i biva, naletio sam na web stranice ovog mladog i samoukog… irskog fotografa koji uz digitalnu tehniku koristi i srednje formatnu Mamiyu.

Ono što me kod njega fascinira je posebna atmosfera opipljiva u svakoj fotografiji. Čak i kad njegova fotografija ima sva obilježja snapshota, ona je nekako mnogo više. Svojim modelima pristupa nepretenciozno i pomalo voajeristički, a bit njegovih fotografija nisu bijesne frizure i umjetničke instalacije od haljina koje modeli nose, već ljudskost u samoj svojoj biti, a koja izbija iz svake njegove fotografije. Erotičnost u službi ženstvenosti, pametno korištenje plitkog dof-a, dojmljivi kolorit i odlično svjetlo samo su neke karakteristike njegovih radova.

Njegovi modeli su uglavnom amateri kojima prilazi na ulici, pa možda od tu dolazi i tolika prirodnost i opuštenost koja se osjeti u svakom kadru. Nasuprot njegovim fotografijama, svakodnevno gledam mnoge visoko produkcijske uratke fotografa u kojima je bit sve osim samog modela i ostajem potpuno malodušan. Ovdje pak, Ronan nam pokazuje kako žena može biti lijepa i erotična bez tone šminke i kako fotografija može biti dojmljiva iako jednostavna i ogoljena do same srži. Kapa dole majstore…
Želite pročitati još sličnih priča:

Ansel Adams
Irving Penn
Henri Cartier Bresson
Toso Dabac

Ronanove web stranice:
A camera diary

Svidio vam se ovaj članak? Podjelite ga s prijateljima!

One thought on “Inspirational: Ronan Carrein, Ireland

  1. Simplicity, love it, especially No. 9.
    Just like Richard Bach said: „The simplest things are often the truest.”