Ansel Adams (1902.-1984.)


Danas vam predstavljam lik i djelo jednog od najvećih i najpoznatijih fotografa svih vremena. Njegovi crno bijeli pejzaži bili su i jesu inspiracija mnogim fotografima širem svijeta, dok je njegova inspiracija bila netaknuta i divlja priroda američkog zapada. Buntovan i nemiran, napustio je formalno školovanje sa 12 godina i prva mu je ljubav postala…glazba, gdje se istakao kao jako talentirani pijanist. Njegova fotografska priča počinje 1916-e godine kada dobija svoj prvi fotoaparat. Kroz 20-e godine prošlog stoljeća je napravio impresivnu seriju pejzaža i Yosemite nacionalnog parka, kojemu se vraćao kroz čitav život i koji je bio mjesto nastanka njegovih najimpresivnijih fotografija. Tek u svojim tridesetim godinama potpuno zanemaruje glazbu i posvećuje se u potpunosti fotografiji.Njegov život je također obilježila borba za fotografiju kao umjetnički pravac, pa je tako sa kolegama osnovao grupu f.64 kroz koju su promicali fotografiju kao umjetnost ravnopravnu slikarstvu.
Do 1935-e godine Ansel je već poznat i priznat fotograf i posebno se ističe pisanjem u časopisu „Camera craft“, gdje donosi nove poglede i tehničke savjete široj javnosti.

Kako je vrijeme prolazilo postajao je sve poznatiji i priznatiji i on kao autor, a posebice fotografija kao umjetnički medij. Nakon 1950-e više se posvećuje izdavaštvu fotografskih knjiga i promicanju fotografije, nego samom fotografiranju. Tako pred kraj svog života dobiva i odlikovanje od američkog predsjednika Jimmy Cartera za svoj izvanredan stvaralački doprinos američkoj i svjetskoj baštini.
Preminuo je na Floridi u dobi od 82 godine.

Nakon ovih kratkih crtica o njegovom životu, donosim vam neke od njegovih najdomljivijih izjava:

„A good photograph is knowing where to stand.“


„A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.“

„A true photograph need not be explained, nor can it be contained in words.“

„Dodging and burning are steps to take care of mistakes God made in establishing tonal relationships“

„Landscape photography is the supreme test of the photographer – and often the supreme disappointment.“

„Sometimes I do get to places just when God’s ready to have somebody click the shutter.“

„There are always two people in every picture: the photographer and the viewer.“

„When words become unclear, I shall focus with photographs. When images become inadequate, I shall be content with silence.“

Slični članci:
Tošo Dabac
Henri Cartier Bresson
Irving Penn

Sviđa vam se ovaj članak? Podjelite ga s prijateljima. Imate komentar? Napišite ga.

2 thoughts on “Ansel Adams (1902.-1984.)

  1. Beautiful shades of grey, love it!