10 za ispod 20$ (9/10)


U ovom serijalu kratkih recenzija obradit ću 10 po mom mišljenju jako korisnih fotografskih „gadgeta“ čija je cijena do maksimalnih 20ak US dolara. Svi mi znamo da je fotografija jako skup hobi i da kvalitetni djelovi fotografske opreme koštaju od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća dolara. Međutim, to ne znaći da se određeni korisni proizvodi ne mogu naći i za……mnogo manje novaca. Naravno da se ne radi o proizvodima namjenjenim teškoj profesionalnoj eksploataciji, premda bi neki zasigurno mogli bez problema odrađivati posao koji rade njihovi višestruko skuplji blizanci.
Zašto baš 20$? Jer je 20$ negdje oko 115 kuna, pa čak i ako platite poštarinu (premda ih uglavnom možete naći kao free shipping) još uvijek ostajete ispod 160kn za koje prema važećim carinskim zakonima niste dužni plaćati nikakva davanja. A sve stoga jer ciljano želim potaknuti sve vas da ne zazirete od kupovine preko interneta koja je gotovo apsolutno sigurna i pouzdana, a isti ovi proizvodi u lijepoj našoj (ako ih uopće nađete) bi koštali makar duplo više više nego na eBay-u ili Amazon-u.

9.) Daljinski kontroler (3-20$)

Sad smo već nakupili finu frpu foto gadgeta, ali još nam par sitnica nedostaje. Jedna od njih je daljinski kontroler za vaš fotoaparat i ako ga nemate, onda bi ga svakako trebali nabaviti. Zašto?

1.) Da bi osigurali apsolutnu mirnoću vašeg fotoaparata prilikom korištenja na stativu.
2.) Da bi lakše radili autoportrete, odnosno grupne fotografije na kojima se i vi nalazite.
3.) Da bi mogli koristiti optimalno koristiti Bulb opciju vašeg fotoaparata.

1.) Mirnoća fotoaparata

Možda se pitate, zašto trebate daljinski radi mirnoće kada je aparat ionako već na stativu. Vjerujte mi na riječ, svako nepotrebno diranje fotoaparata (pogotovo kod relativno kratkih dugih ekspozicija), vrlo vjerojatno će vas udaljiti od savršeno oštre fotografije, a to ne želite. Kakve su sad to relativno kratke duge ekspozicije i zašto će na njih trešnja više utjecati?

Jednostavno, ako imate ekspoziciju od 10 sekundi i vi samo u prvoj desetinki sekunde malo zatresete fotoaparat kad pritisnete okidač, šteta i neće biti toliko velika jer je kamera bila mirna 99% vremena ukupne ekspozicije (1/10s vs. 10s).

Ali ako imate ekspoziciju od 1 sekunde, a vi zatresete kameru za istih 1/10s, već imate 10% vremena ekspozicije u kojem je kamera bila nemirna.

Sada zamislite da imate vrijeme ekspozicije od 1/20s, a vi zatresete fotoaparat za 1/10s. To bi značilo da je kadar bio zatrešen 50% vremena ukupne ekspozicije što će se sigurno nepovoljno odraziti na tehničku kvalitetu fotografije.

Upravo radi ovakvih situacija, bolji fotoaparati imaju i dodatne opcije kojima čak anuliraju i trešnju unutarnjih elemenata fotoaparata kako bi se osigurala apsolutna mirnoća kadra.

2.) Autoportreti i grupne fotografije

Vjerujem da ste barem jednom podešavali samo okidač na fotoaparatu pa potom trčali ispred njega kako bi se za 2 ili 10 sekundi ponovno namjestili u kadar. Ako se radilo o dvije sekunde vjerojatno niste uspjeli, a ako se radilo o 10 vjerojatno ste već na 6. sekundi namjestili idealnu pozu i nabacili osmijeh, pa onda još 4 sekunde u sebi se pitali “kad će, kad će više?”. Na desetoj sekundi bi vjerojatno već pomislili kako nešto niste dobro podesili, a vaš fotoaparat bi vas baš tada uhvatio sa savršeno zabrinutim izrazom lica. Kako bi to sve izbjegli, lijepo nabavite daljinski kontrolor, namjestite kadar, postavite se ispred objektiva i sami okinete onda kada vi to želite.

3.) Bulb opcija

Sve više i više fotoaparata ima Bulb opciju i to je još jedno područje u kojem daljinski upravljač rastura. Fotoaparati su ograničeni trajanjem ekspozicije do uglavnom 30 sekundi. Da bi se to vrijeme produžilo postoji bulb opcija u kojoj je vrijeme ekspozicije ograničeno jedino trajanjem baterija fotoaparata. Problem je jedino što cijelo vrijeme morate držati okidač stisnutim, a to nije baš zgodno. Zato lijepo uzmete daljinski koji ima opciju vremenskog podešavanja u bulb modu, okinete i lijepo sjednete sa strane i uživate dok fotoaparat radi za vas.

Sada kada smo naveli osnovne prednosti daljinskog upravljača, da kažem i koje vrste istog postoje. Osnovna podjela je na žičane i bežične. Bežični imaju svoju prednost da su bežični (baš sam pametan) i imaju u pravilu veći domet od žičanih. Mana im je limitirani broj opcija koje se uglavnom svode samo na okidanje.

Žičani u pravilu imaju više funkcija, pouzdaniji su i u pravilu su bolji izbor. Dodatne funkcije su bulb način rada, intervalno snimanje i višestruke ekspozicije što mu daje znatnu prednost pred onim bežičnim.

Najbolje rješenje je imati oba. Bežični za autoportrete i grupne fotografije kad nam je potrebna mobilnost, a žični za sve ostale situacije kada nam treba veća kontrola.

Eto, nadam se da sam objasnio zašto trebate nabaviti daljinski kontroler ako ga već nemate :-)

Iste možete kupiti za cijenu od 3-20$, ovisno o proizvođaću i vrsti na ovom linku, samo pripazite da je vaš fotoaparat kompaktibilan sa daljinskim.

Prijašnji proizvodi:

8.) ND filter (20$)

7.) Stativ (20$)

6.) RF okidač rasvjete (20$)

5.) Karbonska olovka za čišćenje (7$)

4.) Giottos air blaster (10$)

3.)Flash difuzor (13$)

2.) Univerzalna zaštita od kiše (5$)

1.) Neewer 5u1 reflektor svjetla (13$)

Sviđa vam se ovaj članak? Podjelite ga s prijateljima.

Dodaj komentar