Fake or not – True story


Rješavanje ove male zagonetke se odigravalo na više fronti (FB, newsi, DP..), pa će trebati neko vrijeme da žiri u sastavu ja i ja odluči tko je… najtočnije i najbrže odgovorio na pitalicu i tako osvojio mali poklon iznenađenja. A sada malo o samoj fotografiji. Da li je fake? Odlučite sami na kraju članka. Meni je to sad sporedno.
Htio bi ovaj članak posvetit svim istinskim herojima čija imena nikad nećete čuti, a koji svakodnevno riskiraju svoje živote kako bi učinili ovaj svijet ljepšim i sigurnijim mjestom za sve nas.

Podvodno razminiranje je zasigurno jedno od najopasnijih zanimanja na svijetu. Razloge za to je sasvim nepotrebno navoditi, a ima ih mnogo. U ovoj maloj fotoreportaži vidjeti ćete ukratko kako izgleda jedna podvodna intervencija.

Prvo što trebate je locirati zaostalo eksplozivno sredstvo. U ovom slučaju se radi o zaostaloj protubrodskoj mini iz 2. svjetskog rata. Čista masa eksploziva je oko 80kg, a samo sredstvo je armirano, odnosno pripremljeno za djelovanje što ga čini izuzetno opasnim za bilo kakvu manipulaciju.

Nakon toga slijedi provjera stanja bojnog sredstva i odlučivanje dali će se isto pokušati vaditi kako bi se uništilo na nekoj pogodnijoj lokaciji ili će se pristupiti uništavanju pod vodom, što je krajnja solucija.

Nakon donešene odluke, i izvršenih priprema, sredstvo je spremno za uništavanje:

Sa sigurne udaljenosti i nakon izvršenih svih sigurnosnih protokola, pristupa se uništenju bojnog sredstva kontroliranom eksplozijom. Jedan dio sekvence uništavanja možete vidjeti u sljedećim fotografijama. Također možete vidjeti kako se formirao zagonetni oblik, koji je na donjim fotografijama prikazan točno onakvim kakav je bio. Za naslovnu fotografiju ipak je malo upotrebljen PS kako bi se istaknule sjene koje predstavljaju oči i usta.


Kada se sljedeći put budete kupali u lijepom plavom jadranu, sjetite se da postoje ljudi koji riskiraju svoje živote, kako bi vi mogli bezbrižno i sigurno uživati u njemu.

Slični članci:

Special forces

Sviđa vam se ovaj članak? Podjelite ga s prijateljima.

3 thoughts on “Fake or not – True story

  1. Fantasticno. Bravo.

  2. vec sam odavno prestao komentirati tvoj blog,čitam i divom se tvojoj volji i želji da podijeliš svoja zapažanja i znanje s drugima :-)

Dodaj komentar