10 za ispod 20$ (1/10)


U ovom serijalu kratkih recenzija obradit ću 10 po mom mišljenju jako korisnih fotografskih „gadgeta“ čija je cijena do maksimalnih 20ak US dolara. Svi mi znamo da je fotografija jako skup hobi i da kvalitetni djelovi fotografske opreme koštaju od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća dolara. Međutim, to ne znaći da se određeni korisni proizvodi ne mogu naći i za……mnogo manje novaca. Naravno da se ne radi o proizvodima namjenjenim teškoj profesionalnoj eksploataciji, premda bi neki zasigurno mogli bez problema odrađivati posao koji rade njihovi višestruko skuplji blizanci.

Zašto baš 20$? Jer je 20$ negdje oko 115 kuna, pa čak i ako platite poštarinu (premda ih uglavnom možete naći kao free shipping) još uvijek ostajete ispod 160kn za koje prema važećim carinskim zakonima niste dužni plaćati nikakva davanja. A sve stoga jer ciljano želim potaknuti sve vas da ne zazirete od kupovine preko interneta koja je gotovo apsolutno sigurna i pouzdana, a isti ovi proizvodi u lijepoj našoj (ako ih uopće nađete) bi koštali makar duplo više više nego na eBay-u ili Amazon-u.

Uglavnom ću predstaviti proizvode koje i sam koristim i koji su me oduševili svojom kvalitetom, a prvi među njima je:

1.) Neewer 5u1 reflektor svjetla (13$)

Svjetlo je u fotografiji sve. Mozete imati najzanimljiviji model, odličan fotoaparat i skupocjeni objektiv, te sve to ukomponirati u savršeni kadar ali ako imate loše svjetlosne uvjete teško da ćete napraviti fotografiju za pamćenje. Zbog toga profesionalni fotografi godinama uče kako imati kontrolu nad svjetlom i kako ga upotrijebiti za što bolju fotografiju. Ružne oštre sjene na licu kakve imamo prilikom korištenja blica na fotoaparatu ili tijekom fotografiranja na podnevnom suncu rijetko će kada doprinjeti kvaliteti fotografije i upravo ih zato želimo izbjeći kada je god to moguće.
Upravo tu stupa na scenu ovaj veliki mališan. Radi se o okruglom disku koji kad se izvuče iz torbice poprima promjer od 110cm, dok u torbi zauzima oko 30ak centimetara zahvaljujući metalnom elastičnom obrubu koji mu omogućava savijanje i razvlačenje. Ovaj disk ima osnovnu funkciju da reflektira svjetlo nazad na objekt snimanja i tako ublažava sjene koje se na njemu nalaze. Ali to nije sve, ovisno od podloge od koje reflektiramo možemo dobiti sljedeće efekte:

1.) Zlatna strana za blage i tople svjetlosne tonove
2.) Srebrena strana za kontrastnije i hladnije svjetlo
3.) Bijela strana za neutralno popunjavanje sjena
4.) Prozirna podloga za propuštanje difuznog svjetla
5.) Crna podloga za upijanje neželjenog svjetla

Na fotografiji iznad mozete vidjeti odličan primjer kakao je ovaj reflektor u stanju dati vašoj fotografiji mnogo ljepše i oku ugodnije svjetlo.

Ovaj genijalni reflektor se može koristiti za fotografiranje u otvorenim i zatvorenim prostorima i uvijek će bitno obogatiti vašu fotografiju. Lagan je, jednostavan za korištenje, ne zauzima mnogo prostora i jedina uslovno rečeno mana mu je što ćete najvjerojatnije trebati asistenta koji će ga pridržavati i korigirati. Postoje razni proizvođaći, a samim time i veliki raspon cijena (10-200$) za ovaj reflektor u ovisnosti o njegovoj veličini i brandu.
Moja topla preporuka je Neewer 5u1 čija se cijena kreće oko nevjerojatnih 13$ što nikako ne znaći da se ne radi o kvalitetnom i trajnom proizvodu što potvrđuje i veliki broj pozitivnih recenzija na internetu.

One thought on “10 za ispod 20$ (1/10)

  1. naručujem :)